Άνδρος

Ένας πανέμορφος προορισμός μόλις 2 ώρες από την Ραφήνα...


Οι Κυκλάδες σε πράσινο φόντο!

Ένα νησί που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις...
...παραλίες αμέτρητες, άλλες απάνεμες και άλλες ιδανικές για Surfing. Άλλες εύκολα προσβάσιμες με αυτοκίνητο κι άλλες απόμερες που για να τις απολαύσεις θα πάρεις το μονοπάτι. Οι πιο γνωστές, Δυτικά : πίσω Λιμιώνας, Φελλός, Άγιος Πέτρος, Χρυσή Άμμος, Κυπρί, Άγ. Κυπριανός, Μπατσί, Μπατσί-Κολώνα, Στιβάρι, Ανερούσσα, Αγ. Μαρίνα, Παλαιόπολη, Χαλκολιμιώνας, Αποθήκες, Πλάκα. Ανατολικά : Κόρθι, Βίντζι, της Γριάς το πήδημα, Συνετί, Παραπόρτι, Νειμποριό, Γιάλια, Άχλα, Βόρη, Ατένι, Βιτάλι, Ζόρκος, Πέζα.

Χωριά πανέμορφα με σπίτια γραφικά...
αλλά και με επιβλητικά αρχοντικά των οικογενειών των ονομαστών εφοπλιστών και καραβοκύρηδων που έχουν τις ρίζες τους στο ιστορικό νησί. Άνδρος ! «Μικρά Αγγλία» ήταν γνωστή μέχρι τον μεσοπόλεμο λόγω της ναυτικής της παράδοσης και του ανταγωνισμού της στον εφοπλισμό με την κραταιά Βρετανία.


 

Ιδανικό νησί για πεζοπορία. Το 1985 εξασφάλισε το σήμα πιστοποίησης για τα μονοπάτια της από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων. Υπάρχουν γύρω στα 100 χλμ σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών στις οποίες ο περιπατητής μπορεί να απολαύσει μοναδική θέα, νερόμυλους, γεφύρια, κοιλάδες και μικρά ποταμάκια (Αχλα, Βόρη, Πυθάρα).

Μοναστήρια της Άνδρου. Τα πιο γνωστά : Η Μονή Παναχράντου (963-969 μ.Χ), η Μονή της Αγίας Μαρίνας (1325 μ.Χ), η Μονή του Αγίου Νικολάου (11ου αιώνα), η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής (842 μ.Χ) και η Μονή της Αγίας Ειρήνης (1780 μ.Χ).

Αξιοθέατα: Το σπήλαιο στο χωριό Αλαδινό με σταλακτίτες και σταλαγμίτες ηλικίας 4,5 – 5 εκατομμυρίων ετών, τα ερείπια του Κάστρου στη Χώρα, η ρεματιά της Πυθάρας που βρίσκεται στο χωριό Αποίκια που λέγεται και και «Νεραϊδότοπος», με άφθονα νερά που σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες. Στο ίδιο χωριό, τα Αποίκια, βρίσκεται η πηγή του μεταλλικού νερού «Σάριζα», που φημίζεται για τις ιαματικές του ιδιότητες.

 


 

Ο Πύργος του Αγίου Πέτρου (4ος- 3ος αιώνας π.Χ.) που δεσπόζει στον κάμπο του Γαυρίου, Το Πάνω Κάστρο, ή Κάστρο της Φανερωμένης βόρεια του Όρμου Κορθίου, σε υψόμετρο 585, μέτρων. Η Ζαγορά, που είναι μια από τις καλύτερα σωζόμενες πόλεις της γεωμετρικής περιόδου στην Ελλάδα. Η αρχαία πόλη της Υψηλής στο χωριό Απρόβατο

Η Παλαιόπολη, που είναι η αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου που άκμασε από την κλασική εποχή μέχρι τη ρωμαιοκρατία. Η αρχαία πολιτεία ήταν αρκετά χαμηλότερα από το σημερινό χωριό, κοντά στο λιμάνι, του οποίου ο μισοβυθισμένος μόλος φαίνεται από το χωριό. Τα ευρήματα φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο της Παλαιόπολης.

O Στρόφιλας, οικισμός της Νεολιθικής Εποχής που αποκαλύφθηκε στην περιοχή της Σταυροπέδας. Ο Πύργος Μπίστη-Μουβελά στις στις Στενιές. Οι Πηγές Μαίνητες. Ο παραδοσιακός οικισμός είναι κτισμένος ανάμεσα στις καρυδιές και τα πλατάνια. Είναι ένα από τα πιο όμορφα, καταπράσινα χωριά της Άνδρου πολύ κοντά στη Χώρα. Τα Διποτάματα, ρεματιά με πλούσια βλάστηση, νερόμυλους και γεφύρια ανάμεσα στο Συνετί, Παλαιόκαστρο και Κοχύλου.

 

Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την πλούσια ιστορική και πολιτιστική διαδρομή του νησιού επισκεπτόμενος τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Χώρας και της Παλαιόπολης, το Ίδρυμα Κυδωνιέως, την Καΐριο Βιβλιοθήκη, το Ψηφιακό Μουσείο, το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ναυτικό Μουσείο στην Χώρα, καθώς και το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων στον Άνω Πιτροφό.